Årets taler: Lasse Baagøe Thomsen

I Aalborg Pride finder vi det vigtigt at lokale stemmer får talerør. Derfor finder vi hvert år en taler der har noget på hjerte. Dette år har vi valgt Lasse Baagøe Thomsen (Han/ham) der er med i LGBT+ Danmarks bestyrelse og er frivillig i AURA her i Aalborg. Læs dette og mere i hans tale der startede årets Pride 2024

Velkommen! 

Det er mig en stor ære at være dette års taler til Aalborg Pride 2024. Jeg har flere emner, som jeg gerne vil dække i denne tale. Derfor holder jeg mig mere præcist på nogle af disse. I vil også være velkommen til at trække mig til siden i løbet af dagen, for at få uddybet noget. Der vil desuden være to emner som jeg dækker, som måske kan være hårde for nogle lyttere. Derfor vil jeg kort sige til, når jeg begynder på at tale om dem.

Det er kun knap 4 år siden, at jeg flyttede til byen og forelskede mig i Aalborg, dets mennesker, universitet samt de mange tilbud vi har. Eksempelvis Buens Bogcafé og Aalborg Pride. Ja, selv regnen… (Sarkasme kan forekomme). Det er en større by end der hvor jeg kommer fra i Sønderjylland – derfor er der selvfølgelig også mange flere mennesker.

Jeg har endnu ikke besøgt alle de områder, som findes i Aalborg, nær heller ikke resten af regionen Nordjylland. Men jeg føler mig alligevel meget tilpas i både Aalborg og har et nær kendskab til flere af de skønne byer i regionen. Alt fra Aars til Brønderslev, til Sæby, til Frederikshavn, til Hjørring, Thisted, Nykøbing Mors. Dertil gælder det også Klarup, Gistrup, Ålbæk, Asaa og Hals. Men det som bringer mig til alle disse steder – det er menneskerne. De lokale helte, ildsjæle almindelige mennesker – dem som gør at vores tilstedeværelse er lig med den næste person og at vi bliver behandlet korrekt.

Jeg vil nu dele et citat fra definitionen af pride fra LGBT+ Danmarks ordbog: ”Pride, Pride betegner en politisk markering og demonstration for rettigheder og anerkendelse til LGBT+ personer, ofte i form af en parade, eller gennem talks, workshops og lignende. Paraderne foregår i mange storbyer verden over……. der fortsættes: prides sætter fokus på alle LGBT+ personers rettigheder og eksistens, mens der også nogle steder afholdes prides for at demonstrere for rettigheder til bestemte LGBT+ grupper og identiteter”.

Vi mødes i dag for at vise vores eksistens, vi er her.. fordi vi har noget at sige, vi føler noget og vi vil trives.

Jeg kommer nu til at præsentere enkelte behov for hvorfor Priden er vigtig og hvorfor jeg er her i dag!

Første situation vil jeg nu nævne og derfor skal du måske holde dig for ørerne kort: Tabet af en 42-årig kvinde blev fundet på et hotel i Sydhavnen i København. En udenlandsk transkvinde blev fundet på deres værelse i en utilgivelig situation. Jeg har forsøgt at følge med i sagen (på bedste vis). Der har været meget frem og tilbage i sagen. Den seneste udmelding fortæller, at der stadig ikke kendes noget motiv for handlingen. Det er en trist sag, som mange måske også har fulgt med i. Det er ikke den eneste sag vi har kunnet læse om i diverse medier, men det er for mig, meget svært at læse det, nær bare at forstå disse tragiske begivenheder. Jeg ønsker alle med kendskab eller lignende til denne slags situationer, de største tanker og jeg er ked af at I har stået / eller står i disse situationer.

Jeg vil nu fortsætte med en anden historie, en personlig historie, som ligeså kan være svært at følge med i og derfor advarer jeg jer igen. Derfor vil jeg også gøre dette kort!: I den sidste tid af mine folkeskole år, var jeg et vidne til et næsten begået selvmord. Denne person udøvede selvskade på sig  selv. Der var sket flere ting, som jeg ikke kan gå i dybden med, men der var meget blod, og trods at de kunne se dette, reagerede deres krop ikke. De var ikke bange og heller ikke ked af det. De reagerede ikke. Det var først efter en realisering om deres handling og at der var nogle som havde fundet dem, at de reagerede. Deres krop begyndte at reagere og de kunne nu registrere hvad der var sket.. De bad om hjælp. Jeg havde knap registreret hvad min egen krop gjorde, da jeg fandt min handlingsdygtighed og hjalp denne person. Grunden til at de var på dette toilet, var at de lige var kommet ud til deres familie. De havde en hård oplevelse med deres forældre og var bange for fremtiden. Det var en oplevelse, som jeg aldrig troede at jeg skulle opleve, nær næsten være en del af det.

Jeg vil derfor bede dig, som måske står i samme situation, om at søge hjælp og hvis du ikke ved hvordan – så har vi steder du kan kontakte og søge hjælp. Husk at du specifikt kan kontakte Livslinjen.

 

For dem af jer, som ikke kender mig, så er jeg blandt andet frivillig i AURA – for børn og unge under 18 år, derfor står jeg også her i dag. Udover at være frivillig i AURA, har jeg også været frivillig på Ungehøjskolen ”Queer The Future” og er nu også frivillig underviser i et sejt tilbud med dialog om seksualitet og køn. Jeg er også bestyrelsesmedlem i foreningen LGBT+ Danmark og repræsenterer særligt børne- og ungeområdet. Jeg er også opstarter af et nyt lokal tilbud i Aalborg og muligvis omegnen på sigt. Dette tilbud er Peers Of Pride for 18 år og op til start/midt 30’erne, vi er nogle enkelte frivillige, men søger flere. Lad os endelig tage en snak.

Jeg er en person som ønsker at skabe inklusive fællesskaber og kontinuerlighed for vores deltagere. De har måske brug for et tryggere rum end der de kommer fra. Dette er noget som jeg selv savnede som en yngre queer mand med mange spørgsmål og meget lidt viden.

Vi ønsker at skabe et rum for mange og for flere. Et prøverum, et frit og accepterende rum.

 

Vi er her for at fejre det som gør os til os. Det som vi kan definere som en gruppe af mangfoldige mennesker. Derfor bringer jeg lige endnu en definering fra samme ordbog:

Begrebet mangfoldighed, bruges om og omfatter både de synlige og usynlige forskelle mellem personer såsom køn og kønsidentitet, alder, handicap, religion eller tro, etnisk baggrund, seksuel orientering, politisk overbevisning eller social baggrund.

Vi går måske alle under disse forskelle fra andre og måske deler vi flere. Uanset hvad, kan vi i denne pride anerkende disse forskelle og være samme om at gå i dag.

 

Jeg vil nu afslutningsvis dele en lille refleksion jeg har gjort mig over disse seneste dage med denne lille sætning: ”Om det er kærlighed, tiltrækning eller fællesskab – så er vi alle ”…” – ja, det må I så kunne svare på, og måske har I et svar? For mig er det: ”bundet sammen af forskelle og relationer – de relationer som vi laver i dag, dem vi tænker tilbage på og dem vi har til gode i fremtiden.

 

God parade og Pride til alle!

Del her: